Plantar fascitt er smerter og ubehag i plantarfascien, et sterkt bindevev under fotens lengdebue som går fra framsiden av hælbenet og frem mot tærne. Ca. 10 % av befolkning vil utvikle plantar fascitt i løpet av livet, noe som gjør at den regnes som den vanligste fotlidelsen som påvirker bevegelsesapparatet.

Årsak:

Plantar fascitt skyldes vanligvis overbelastning av festet til fascien på hælbenet. Løping, hopping, gange, stilleståing på harde underlag og dårlig fottøy kan forårsake skaden. Den som er hulfot, plattfot eller overvektig er ekstra utsatt. Overbelastningen skaper mikrotraumer og små rifter i fascien som lager arrvevdannelse og slitasje av bindevevet. Plantar fascitt kan bli veldig plagsomt i form av smerter og nedsatt funksjonsevne. Typisk for plantar fascitt er at smertene kan vare i en lang periode. Dette varierer fra individ til individ, men det er ikke uvanlig at smertene vedvarer mellom 6 til 24 måneder.

Hva er hælspore?

På røntgenbilder av foten synes det i blant en hælspore. Denne dannes på grunn av mye stress på festet til plantarfascien. Man kan ha plantar fascitt uten hælspore, og man kan ha hælspore uten å ha smerter. Det er altså ikke hælsporen som gjør vondt i hælen, men selve lidelsen.

Symptomer:

Smertene i hælen kan føles som skarpe knivstikk under foten. Den er vanligvis verst når du reiser deg etter hvile. Hvis du står eller går lenge, kan smerten kjennes som verking under foten, som kan bre seg fra midt under hælen og langs fotsålen. Innsiden av fotbuen kan også verke. Sårheten og ømheten kjennes kun under foten og du kjenner ikke smerter på baksiden av hælen. Hælsmertene kan i intensitet spenne seg fra en irriterende verk du merker når du reiser deg til smerter som er så ille at du ikke kan tråkke ned på hælen.

Undersøkelse:

En grundig undersøkelse bør utføres for å finne ut årsaken til at plantar fascien blir overbelastet. På Løpeklinikken foretar vi først en nøye klinisk undersøkelse, bevegelsesanalyse etterfulgt av gangeanalyse med Fotscan for å vurdere foten funksjonelt. En løpsanalyse utføres dersom ditt mål er å komme tilbake til løpingen. Disse analyseverktøyene gjør at vi lettere kan komme frem til en nøyaktig diagnose og i tillegg finne ut hvordan problemet kan korrigeres.

Behandling:

  • Ved akutte tilfeller kan plantar fascitt behandles ved at du iser ned hælen og avlaster foten. Har du hatt vondt under hælen i flere uker, anbefales det at man oppsøker kvalifisert fagpersonell for undersøkelse og behandling. På Løpeklinikken har vi lang erfaring med behandling av plantar fascitt.
  • Innleggssåler kan være effektive i å lindre smerten fra hælen, gi foten støtte og redusere trykk.
  • Plantar fascitt kan også behandles med bløtvevsteknikker av foten. På Løpeklinikken bruker vi blant annet Graston (instrument assistert bløtvevsmobilisering), trykkbølge og Active Release Technique.
  • Foten har 26 bein og 35 ledd. Stivhet og låsninger i leddene kan skape feilbelastninger. Manipulasjon kan forbedre leddfunksjonen i foten.

Hva kan du gjøre selv:

  • Bruk hensiktsmessig skotøy med bra støtdemping og god støtte i lengdebuen. Bruk såler hvis du har dem.
  • Hælen kan kjøles ned ved å massere med en isbit i 3 minutter 3-5 ganger daglig ved akutte smerter.
  • Unngå løping eller gange på harde underlag, alternativ trening som løping i vann, sykling eller svømming er å anbefale.
  • Strekkøvelser av leggen og styrkeøvelser av musklene i fotbuen kan hjelpe til med å avlaste bindevevet under foten. Du kan få spesifikke øvelser på Løpeklinikken.