Ankelovertråkk

Ankelovertråkk er den vanligste skaden som forkommer innen løp og andre idretter, man anslår at denne type skade utgjør ca. 25 % av alle idrettsskader. En forstuet eller vrikket ankel er det samme som et overtråkk. Skaden oppstår når man under landing vrir foten som fører til skade på leddbånd i ankelen. Alvorlighetsgrad kan variere fra lette forstrekninger til totale rupturer (avrivning) av leddbånd.

Årsak

Det fins to former for overtråkk. Inversjonstraume er den vanligste og utgjør ca. 85 % av alle overtråkk. Ved denne skaden lander man på utsiden av foten slik at den vris innover.
Et eversjonstraume skjer nå ankelen vris utover, dette fører til skade på leddbåndene som går på innsiden av ankelleddet.

Symptomer

Et overtråkk resulterer som oftest i hevelse, varme og ømhet i det skadede området. Symptomer kommer raskt, gjerne i løpet av noen få minutter, grad av hevelse varierer med skade. Blodutredelse er relativt vanlig, dette ser man gjerne etter noen dager og det vil gradvis skifte farge og forsvinne. I mange tilfeller kan det være smertefullt å gå på benet, dette er avhenger av hvor stor skaden er.

 

Undersøkelse

På Løpeklinikken foretar vi en grundig sykehistorie og en god klinisk undersøkelse. Det er viktig å skille mellom ligamentskader og brudd, da brudd som er ute av stilling bør reponeres. Om røntgen eller MR er nødvendig vil vi kunne henvise deg. Våre behandlere vil også kunne vurdere omfanget av skaden, dette er viktig i forhold til riktig individuell tilpasset behandling. Ved ankelskader som ikke blir bedre med tid bør man også oppsøke hjelp. Vi kan vurdere om arrvevdannelse eller låsning av ankelbeinet (talus) forsinker tilheling av området.

Behandling

Har man vrikket ankelen er det viktig at du hurtigst mulig igangsetter PRICE-prinsippet for å begrense den til dels kraftige betennelsesreaksjonen som kan oppstå.

«Protection»: Beskytte. Hindre ytterligere skade/blødning.
«Rest»: Beinet skal hvile/holdes i ro.
«Ice»: Is ned.
«Compression»: Kompresjon av området, f.eks. med støttebandasje eller kompresjonsstrømpe.
«Elevation»: Elevasjon. Foten skal holdes hevet.

Hva kan du gjøre selv:

Det er viktig å komme i gang med opptrening av ankelen, dette gjør man når den akutte betennelsen har roet seg. Vi på Løpeklinikken vil hjelpe deg med et tilpasset program for opptrening.

Forskning viser at balanseøvelser er den beste måten å forebygge ankelskader på. Bruk av tape og ortoser/støtteskinner kan være nyttig i opptreningsfasen for å unngå nye skader.