Seneskjedebetennelse (tenosynovitt) er en betennelsestilstand i muskelens sene og omliggende skjede. En seneskjede beskytter og tilrettelegger for å hindre direkte skader og friksjon mellom senen og det omliggende vevet. Den bidrar også til å holde senene på plass. Betennelsen er vanligst i senene på innside eller utsiden av ankelen, de kan også oppstå ved håndleddet.

Årsak

Oftest utløses betennelsen av en mekanisk irritasjon slik som feilbelastning eller overbelastning. Dette kan oppstå akutt eller som følge av belastning over tid. Når betennelsen skyldes overbelastning utvikles det en irritasjonstilstand i hinnene i seneskjeden. Disse fortykkes, og det dannes et belegg som fører til friksjon, irritasjon og betennelse.

Andre årsaker:

  • Personer med feilstilling i foten f.eks. de som overpronerer eller underpronerer.
  • Dårlig fottøy og hardt underlag.
  • Aktiviteter og yrker med gjentagende og like bevegelser.
  • Personer som øker treningsintensiteten for raskt.
  • Skader på seneskjeden eller omkringliggende strukturer.
  • Kan forekomme som en del av en revmatisk sykdom som slitasjegikt og leddgikt.
  • Underliggende sykdommer som diabetes kan øke risiko for utvikling.
  • I sjeldne tilfeller kan en betennelse skyldes bakterieinfeksjon.
  • Ved tegn på at en infeksjon er under utvikling skal man søke lege snarest.

Symptomer

Ved seneskjedebetennelse vil senen og leddene som senen fester seg til og beveger ofte oppleves vonde og ømme. Det kan oppstå hevelse og rødhet. Hevelsen kan være over et lokalt område eller dekke hele senen. Senen oppleves ofte stiv og bevegelse av de involverte muskler og ledd kan bli nedsatt over tid. Det er gjerne smertefullt å ta på senen. Økt friksjon mellom senen og omkringliggende strukturer kan føre til en knirkende lyd når senen beveges. Enkelte kan oppleve feber, dette kan være tegn på en infeksjon og krever øyeblikkelig kontakt med lege.

Undersøkelse

På Løpeklinikken har vi spisskompetanse på undersøkelse og diagnostisering av plager i føtter og ankler. I tillegg til å vurdere selve senen, symptomene og disponerende faktorer kan senen vurderes med MR eller diagnostisk ultralyd. En slik undersøkelse kan avdekke skadens omfang. Vi bruker moderne undersøkelsesteknologi som gangeanalyse med Fotscan og løpeanalyse med MotionMetrix for å avdekke mulige årsaker til skaden.